S-Factor je projekt, ki promovira inkluzijo mladih oseb s posebnimi potrebami skozi uprizoritvene umetnosti in izdelovanje filmov.

Ideja projekta prihaja s projekta S-Factor into Eurovision 2015, v katerem je organizacija Momentum iz Velike Britanije združila uspeh šova talentov S-Factor, ki ga že več kot deset let organizirata Kelford in Hilltop Special School iz Rotherhama v Veliki Britaniji in mednarodno sodelovanje ustanov iz sedmih evropskih držav, ki se ukvarjajo z osebami s posebnimi potrebami. S tem so promovirali koncept S-Factorja širom Evrope in ustvarili pogoje za širjenje ideje.

S-Factor Slovenije od leta 2016 organizira OŠ Milke Šobar – Nataše iz Črnomlja.

Glavni poudarek je na videu kot orodju inkluzije. Osrednji cilji projekta so:

  • vključevanje učencev s posebnimi potrebami v projekt,
  • sodelovanje z učenci rednih osnovnih šol,
  • izdelava videov,
  • predstavitev izdelanih videov širši javnosti,
  • izmenjava izkušenj.

V projekt so vključene slovenske šole s prilagojenim programom ter sorodne ustanove v tujini (Avstrija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Anglija, Finska …). Zaključek projekta poteka vzporedno z mednarodnim festivalom Igraj se z mano in v KC Semič.  Zaradi zahtevnosti izvedbe projekta se S-Factor od leta 2017 organizira bienalno. Šole predstavijo svoje videe na enako temo, kljub temu pa je vsak video poseben in drugačen na svoj način.

Naša šola v projektu sodeluje od vsega začetka, od leta 2017. Video ustvarjamo skupaj z učenci. Pred snemanjem videa, katerega tema se spreminja, izberemo oz. ustvarimo glasbeno podlago, nato izdelamo scenarij in pričnemo s snemanjem. Občasno k sodelovanju povabimo tudi okoliške šole.

V mesecu maju, ko so videi pripravljeni na glasovanje, z učenci in učitelji izvedemo pravo evrovizijsko glasovanje.

Posnetke, ki so nastali v projektu S-Factor si lahko ogledate na povezavi

Video S-Factor OŠ Stanka Vraza Ormož.

(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)