Več o projektu si lahko preberete na tej povezavi Cirius Vipava.

DELO V OKVIRU PROJEKTA OD JANUARJA DO JUNIJA 2021

PREIZKUŠANJE ROČNIH SPRETNOSTI

Lotili smo se izdelave okrasnih obešalnikov za ključe. Deščice, ki smo jih najprej nažagali, zbrusili in pobarvali smo okrasili s servietno tehniko. Izbirali smo vzorce, ki so nam bili posebej všeč. Na koncu smo privili še kaveljčke ter dodali vrvico za obešanje. Vsak je opravil delo, ki ga je zmogel.

Lotili smo se tudi izdelave okrasnih tablic za vhodna vrata. Nažagali smo les, ga zbrusili, nato pa ga s pomočjo pirografa okrasili. Tudi te deščice smo na koncu polakirali in jim dodali vrvico za obešanje. 

Naš zadnji izdelek v tem šolskem letu pa so bile obešanke za različne drobnarije. Reciklirali smo stare hlače iz jeansa. Kar precej dela nam je dalo odstranjevanje žepov in zadrg iz hlač, ki smo jih kasneje s pomočjo ene izmed učiteljic prišili na večji kos blaga. Vse skupaj smo obesili na obešalnik in izdelek bo vsakega izmed učencev spominjal na delo v okviru projekta.

DELO NA VISOKIH GREDAH

Ko je bilo vreme ugodno za delo zunaj, smo se lotili urejanja visokih gred. Treba je bilo odstraniti stare posevke ter ponovno dodati zemljo. Po temeljitem posvetu smo se odločili, da bomo grede letos večinoma zasadili z zelišči, katera bomo posušili in jih uporabili za pripravo zeliščne soli. Tako smo tudi naredili in v začetku julija je že bilo treba pobrati prve sadove našega dela. 

SLOVO OD UČENCEV 9. RAZREDA

V tem šolskem letu nas zapuščajo prvi trije učenci, ki so se pred dvema letoma vključili v projekt. Zamislili smo si, da se poslovimo na poseben način. Kar nekaj časa smo namenili načrtovanju tega dogodka. Dogovor je bil, da cel dan preživimo skupaj in še dodatno utrdimo, kar smo se v okviru projekta trudili doseči. Tako smo skupaj načrtovali jedilnik, saj smo se odločili, da si sami pripravimo zajtrk in kosilo. Skušali smo upoštevati želje vseh. Pripravili smo tudi nakupovalni list, da ne bi ostali brez česa potrebnega. 

Tako smo dan preživeli v učnem stanovanju. Odločili smo se, da bomo imeli zdrav zajtrk. Privoščili smo si kosmiče z jogurtom in obilico sadja. Na zajtrk smo povabili tudi hišnika, ki nam je vedno, ko smo ga potrebovali, priskočil na pomoč. Naslednja naloga, ki smo si jo zadali, je bilo presenečenje za vse učence in zaposlene na šoli. Pripravili smo pecivo, s katerim smo jih pogostili med rekreativnim odmorom. Hkrati s pripravo peciva je potekala tudi priprava kosila. Pečene piščančje prsi z mladim krompirjem in solato so nam že prav teknile. Za konec pa še čokoladni sufle z vanilijevim sladoledom in vročimi gozdnimi sadeži. 

Naši trebuščki so bili polni, vendar pa smo še vse pridno pospravili za sabo in družno ugotovili, da smo se imeli res lepo.

DELO OD OKTOBRA DO KONCA KOLEDARSKEGA LETA

 1. V petek, 2. oktobra smo se preko Zoom aplikacije udeležili izmenjave učencev, ki bi sicer morala potekati v živo že v mesecu aprilu v Ciriusu Vipava. Ker nam razmere v državi tega srečanja niso dopuščale, smo se dogovorili, da se »vidimo« preko računalnika. Po temeljitih pripravah smo sedli pred računalniški ekran in predstavili, kaj vse smo na naši šoli počeli v okviru PDU v preteklem šolskem letu in kakšni so naši načrti za naprej.

V okviru izmenjave smo predstavili tudi peko mlečnega kruha z rozinami.

Predstavitev dela v lanskem šolskem letu in peko kruha si lahko ogledate na naši spletni strani pod naslovoma Mlečni kruh in PP za izmenjavo učencev PDU1.

 1. Kot vsako leto v tednu otroka smo tudi letos imeli na šoli kostanjev piknik. Naš prispevek so bile slastne mini pice, ki smo jih pripravili sveže prav pred začetkom piknika.
 2. Petek pred nočjo čarovnic pa smo namenili peki rok iz listnatega testa, katere smo napolnili z našo domačo marmelado. Nekaj smo pojedli kar svežih, nekaj so jih učenci odnesli domov.
 3. Potem pa so nas razmere spet prisilile, da smo začeli s poukom na daljavo. Učenci so dobivali navodila in priporočila za delo doma. Le-ta so bila usmerjena v vsakdanjo pomoč doma, peko peciva ter izdelavo voščilnic in raznovrstnih okraskov v času pred božično – novoletnimi prazniki. Učenci so se dela lotili po svojih sposobnostih. Nekaj svojega dela in izdelkov so tudi dokumentirali, kar si lahko ogledate na priloženih fotografijah.

ANALIZA VKLJUČITVE V PROGRAM DODATNEGA USPOSABLJANJA

KAJ VSE SMO NA NAŠI ŠOLI SEPTEMBRA POČELI V OKVIRU PDU?

Najprej je bilo treba pripraviti načrte za delo v tem šolskem letu. Pridružila sta se nam dva nova učenca, Aleš in Samanta, ki obiskujeta 7. razred.

Pogovarjali smo se, kaj vse bi lahko počeli v tem šolskem letu v okviru modula pomoč pri samooskrbi in gospodinjska opravila ter sodelovanja v obrtnih storitvah.

Pripravljena je bila tudi zloženka o programu, ki smo jo predstavili na Paradi učenja, ki je tudi v Ormožu potekala v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. Tam smo se skupaj z učenci PPVI predstavili z izdelki, ki nastajajo v okviru našega projekta.

Ker je jesen primeren čas za delo na gredah ter za spravilo pridelkov, smo se tem opravilom tudi bolj posvetili.

Uredili smo visoke grede. Pospraviti je bilo treba paradižnik, ki nam žal ni najbolje uspel. Nato smo grede ponovno dopolnili s svežo zemljo in posejali radič, solato ter motovilec.

Ker pa smo imeli nekaj gred tudi »v najemu«, je tam lepo zrasla rdeča pesa, paprika, feferoni ter stročji fižol. Tako smo imeli dosti dela s pripravo ozimnice.

Pripravili smo kar nekaj steklenic vložene zelenjave. Naredili smo mešano solato v kisu ter vložili rdečo peso in stročji fižol. Pri šoferju šolskega kombija pa smo dobili tudi vedro domačega grozdja, jurke, iz katere pa smo skuhali marmelado.

Dela nam tako že v prvem mesecu ni zmanjkalo. Seveda pa smo se pripravljali tudi na izmenjavo učencev, ki bi sicer morala potekati že v mesecu aprilu, a takrat razmere tega niso dopuščale. Pripravili smo se na predstavitev dela v lanskem šolskem letu. Prav tako smo se lotili peke kruha, kar bi sicer počeli v delavnicah v Vipavi, če bi se smeli tam družiti. Spekli smo mlečni kruh z rozinami in ga tudi poskušali. Peka je predstavljena tudi s fotografijami v predstavitvi.

V petek, 2. oktobra pa smo uspešno predstavili delo na naši šoli v okviru projekta na izmenjavi učencev preko aplikacije Zoom.

Mlečni kruh

PDU zloženka

PP za izmenjavo učencev PDU1

Kako izbrati poklic

V načrtu programa dodatnega usposabljanja smo imeli za to šolsko leto tudi obisk posestva Biotehnične šole na Ptuju. Tam bi spoznavali poklice, za katere se je pri njih moč izobraževati, spoznali delo na njihovem posestvu in izvedeli kaj več o poklicu pomočnik v biotehniki in oskrbi. Ker nas je pri izvedbi naših načrtov onemogočil virus, smo se lotili spoznavanja poklicev na teoretični način. Dan dejavnosti smo namenili spoznavanju dejavnikov, ki vplivajo na izbiro poklica. Učenci so svoje sorodnike spraševali o poklicih, ki jih opravljajo in o poteh, kako so do njih prišli.

Prva tako so razmišljali o svojih spodobnostih in spretnostih, ki jih bodo še kako potrebovali pri opravljanju različnih nalog, ki jih v življenju še čakajo.

Vsa spoznanja, do katerih so prišli, nam bodo še kako koristila, ko se bomo spet vrnili v šolo in se začeli še bolj temeljito pogovarjati o izbiri poklica in srednje šole, v katero se bodo odpravili čez malo več kot leto dni.

Poleg razmišljanj o poklicih in iskanju novih informacij pa se nastajali različni izdelki, opravljenih je bilo kar nekaj kulinaričnih podvigov ter poskrbljeno za urejenost okolice.

Delo v okviru projekta ob koncu šolskega leta

Proti koncu šolskega leta je delo v okviru projekta potekalo zelo pestro. 

Nekaj ga je bilo še doma – Valentina se je lotila priprave marmelade. 

Po vrnitvi v šolo pa smo se lotili kuhanja češnjeve marmelade. Na pomoč sta nam priskočila tudi učenca, ki se projektu pridružita naslednje šolsko leto. Češnje je bilo treba izkoščičiti, uspelo pa nam je napolniti 39 stekleničk.

Nekaj časa smo namenili tudi urejanju šolske okolice, uredili smo visoke grede, pograbljali iglice in storže, ki so padali iz smrek ter pometli.

Zasadili smo visoke grede, ki smo jih napolnili z doma vzgojenim paradižnikom. Malo so nam ponagajali polži, a smo jih uspeli zaustaviti.

Zadnji šolski dan smo pekli »klipiče« – rogljičke s šunko in sirom, s katerimi smo pogostili vse učence in zaposlene na šoli in tako zaključili delo v okviru projekta za to šolsko leto.

Program dodatnega usposabljanja – DELO DOMA

Tudi izvajanje našega projekta je, tako kot vse ostale šolske aktivnosti, situacija s korona virusom preselila na domove naših učencev.

Po temeljitem premisleku, kaj bi učenci ob minimalni pomoči ostalih družinskih članov lahko v okviru projekta delali doma, so nastala kratka priporočila, ki so jih dobili po spletni pošti. Priporočila zajemajo dela, ki so podobna tistim, ki jih učenci izvajajo v okviru modula samooskrbe in pomoči pri gospodinjskih opravilih ter modula obrtne storitve. Aktivnosti so predlagane tako, da jih učenci zmorejo izvesti večinoma sami.

Predlagano jim je bilo, da v okviru modula pomoč pri samooskrbi in gospodinjska opravila pomagajo pri kuhanju, peki peciva, pranju, obešanju in pospravljanju perila, čiščenju hiše, pospravljanju svoje sobe. Ker vsi živijo v hišah, lahko pomagajo tudi pri urejanju okolice, delu na vrtu, presajanju lončnic, zasaditvah cvetličnih gred.

V okviru modula obrtne storitve pa se tudi lahko lotijo nekaterih opravil, ki so blizu tistim, ki se jih sicer učijo opravljati pri zunanjih izvajalcih.

Učenci so se lotili predlaganih opravil, nekatera pa so si izbrali tudi sami.

Valentina in Matej sta tudi doma spet pridno opravljala naloge, ki smo jih načrtovali kot delo v okviru programa dodatnega usposabljanja.

Matej se je lotil:

 • KOŠNJE TRAVE: Očetu je pomagal, da sta lepo pokosila zelenico okrog hiše.
 • DELA NA VRTU: Sodeloval je pri spomladanskih opravilih na vrtu. Med drugimi je pripravil gredo za sejanje solate in tudi posejal seme solate.
 • SAJENJA ROŽ: Ker je pomlad so doma sadili rože, ki jim bodo krasile dom.
 • MENJAVE KANALIZACIJSKE CEVI: Zaradi dotrajanosti kanalizacijske cevi so morali cev zamenjati. Da so lahko to naredili, so morali kopati globok jarek. Pri tem delu je aktivno sodeloval.
 • MENJAVE POSTELJNINE: Potrebno je bilo oprati posteljnino. Pomagal je tako, da je sam slekel posteljo.

Valentina se je lotila:

 • PRESAJANJA ROŽ: Treba je bilo zasaditi korita, ki bodo celo poletje krasila okolico hiše.
 • PEKE: Videti je, da že s pridom izkorišča tudi znanja, ki jih je pridobila v slaščičarni.
 • POMOČI PRI KMEČKIH OPRAVILIH: Ni ji tuje delo s traktorjem, pomagala je pri sajenju krompirja. Pa tudi travo za živino je naložila in jo odpeljala s travnika.
 • ČIŠČENJA STANOVANJA: Poprijela je za sesalec in pripravila mizo

Matej se je lotil peke peciva in z nami deli recept.

MAKOVO PECIVO

Sestavine:

-3 jajca

-1 jogurtov lonček olja

-2 jogurtova lončka maka

-2 jogurtova lončka sladkorja

-1,5 jogurtov lonček mleka

-2 jogurtova lončka moke

Potek:

Sestavine zmešaj v zmes za biskvit. Zlij ga v pekač, obložen s peki papirjem. Speci. Pečen biskvit premaži z marelično marmelado in prelij z čokolado. Po čokoladi lahko po želji posipaš mrvice.

Prva tako je sesal in ob tem zapisal:

Posesal sem celo dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico. Pri sesanju sem se počutil zelo dobro, saj sem se zavedal, da bomo imeli potem lepo in čisto stanovanje. Sesanje mi je všeč, zato se ga bom še kdaj lotil.

Barvanje jajc:

Ker so bili ravno prazniki, se je lotil tudi barvanja pirhov. Sam je jajca pobarval zeleno, barvali so jih tudi vijolično. Tudi barvanje jajc mu je bilo zelo všeč.

Valentina je kljub prepovedi druženja in odpovedi čistilnih akcij poskrbela, da bo vsaj del naše narave spet brez nepotrebne navlake. Ob pomoči družinskih članov je pobirala smeti v bližnji okolici doma.

Oba pa sta se lotila tudi izdelave velikonočnega zajčka, ki bo kar nekaj časa lahko krasil domače dvorišče ali vhod v hišo.

Dan Evrope

Že vrsto let se udeležujemo prireditve ob Dnevu Evrope. Vsako leto predstavljamo eno izmed držav, članic Evropske unije. Letos smo izbrali Avstrijo. Ker smo doma, so učiteljice poslale učencem zaposlitve v okviru dneva dejavnosti. V 8. razredu smo se povezali še z aktivnostmi v okviru našega projekta.

Eno izmed področij, ki ga vsako leto predstavimo za izbrano državo je tudi kulinarika.

Učenci so se tako lotili priprave dunajskega zrezka.

Delo v okviru projekta:

MODUL 1: PRIPRAVA IN SPREMLJANJE CILJNE POPULACIJE

IZOBRAŽEVANJE STARŠEV, VKLJUČENIH UČENCEV IN ZUNANJIH IZVAJALCEV

Staršem in vključenim učencem je bil program predstavljen že v mesecu juniju. Takrat smo se pogovarjali o tem, kaj vključitev v program prinaša in katera področja dela bi učence posebej zanimala. Med poletnimi počitnicami so nato stekli dogovori s potencialnimi zunanjimi izvajalci, ki bi jih potrebovali, da bi lahko izpolnili želje učencev in njihovih staršev. Zunanjim izvajalcem so bile takrat predstavljene tudi specifike naših učencev. Imeli smo veliko srečo, saj smo našli izvajalce, ki se znajo približati našim učencem, jim delo predstaviti na način, ki ga zmorejo razumeti in jih v veliki meri v samo delo tudi vključujejo.

Sedaj so za nami štirje meseci aktivnega dela v Programu dodatnega usposabljanja.

Pred božično novoletnimi prazniki se nam je zdelo prav, da pripravimo druženje vseh vključenih v program. Del druženja je bil namenjen dodatnim informacijam ter izmenjavi izkušenj vseh vključenih, del pa sproščenemu druženju ob pecivu in čaju, ki so ga pripravili vsi trije vključeni učenci. Del popoldneva, ki smo ga preživeli skupaj, je minil v prijetnem vzdušju. Dogovorili smo se, da se pred koncem šolskega leta spet srečamo.

MODUL 3: OBRTNE STORITVE

PRI AVTOMEHANIKU

Precej fantov si želi, da bi lahko v roke vzeli ključe, izvijače in podobne pripomočke ter se preizkusili v vlogi avtomehanika. Našemu Alojzu se v tem šolskem letu ta želja izpolnjuje v veliki meri. Dvakrat na mesec se odpravi v avtomehanično delavnico, kjer se spoznava s pripomočki, delom s strankami in ob stalni podpori mentorja opravlja vsa dela, ki jih zmore.

Hvala gospodu Ivanu Kolarič za prijazen sprejem in vse strokovne nasvete!

V CVETLIČARNI

Kako lepo je biti med rožicami spoznava Valentina, ki se vsak mesec enkrat odpravi v cvetličarno, kjer jo vedno prijazno sprejme gospa Jožica Petek. Valentina se uči urejati razstavne police, spoznava, kako pomembno je vedeti, kaj vse je v cvetličarni na razpolago, kako je treba skrbeti za red v prostoru in kako se vesti do strank. Ob strokovnih nasvetih si je izdelala adventni venček in že z nestrpnostjo pričakuje naslednji ponedeljek, ko bo spoznala novo delo.

V cvetličarni se je Valentina naučila izdelati adventni venček. Prav tako ji je mentorica pokazala, kako se izdela dekorativna pentlja in kako se pripravi žalni paket sveč.  Sveče je sama izbrala in naredila vse, kar je potrebno po navodilih mentorice.

V SLAŠČIČARNI 

    

Ne samo med rožice, tudi v svet sladkih dobrot se Valentina odpravi enkrat mesečno. Gospe Majdi Lukaček gre zahvala, da lahko pokuka v proizvodni del slaščičarne. Najprej se je učila, kako delati s kvašenim testom in pekla »klipiče«, sledilo je opazovanje izdelave bonbonov in pakiranje le-teh, zadnja naloga pa je bila priprava slastnih medenjakov, s katerimi bo lahko razveselila sošolce v veselem decembru.

V slaščičarni se je v novembru in decembru prav tako dogajalo marsikaj zanimivega. Najprej je bilo treba iz pripravljenega testa izrezati in speči parkeljne. Naslednjič jih je bilo treba še okrasiti in bili so pripravljeni, da jih je dobil prav vsak učenec naše šole.

Eden izmed obiskov v slaščičarni pa je bil namenjen tudi tehtanju in pakiranju domačih bonbonov.

Sledila je izdelava piškotov za novoletno jelko. Spet jih je bilo treba izrezati in speči, nato pa seveda še čim lepše okrasiti. Tudi piškoti so romali v šolo. Prav vsak učence in zaposleni se je lahko posladkal z enim, ostali pa krasijo novoletno jelko pri Valentini doma.

V KNJIŽNICI

Vsak mesec Matej z nestrpnostjo pričakuje ponedeljek, ko se odpravi v krajevno knjižnico. Na prvem obisku sta ga gospe Leonida in Martina popeljali po vseh prostorih knjižnice in mu predstavili, kako poteka vsakdanje delo pri njih. Na drugem obisku pa se je že seznanil z izposojo in vračanjem knjig in to tudi ob pomoči uspešno opravil. Pomagal je pri pospravljanju knjig na police in bil deležen predstavitve zgodbice s pomočjo kamišibaja.

Hvala za topel sprejem!

NA RADIU PRLEK

Matej se je v mesecu septembru odpravil na Radio Prlek. Tam ga je prijazno sprejel  gospod Peter Kirič in  ga popeljal po prostorih radia, mu razkazal pripomočke in opremo, ki jo uporabljajo pri delu na radiu. Na koncu sta posnela še krajši intervju,  ki je bil predvajan še istega dne.

ANGLEŠKI KROŽEK

Po dogovoru z učiteljico, ki na šoli vodi angleški krožek za učence 5. in 6. razreda je Matej pripravil dve uri pouka. Mlajše učence je skušal naučiti čim več o barvah. Pripravil si je pripomočke, s pomočjo katerih je potekalo delo pri pouku. Upamo, da so se učenci čim več naučili.

 

MODUL 5: POMOČ PRI SAMOOSKRBI IN GOSPODINJSKA OPRAVILA

POSTAVITEV VISOKIH GRED

Že v začetku septembra smo se lotili postavitve visokih gred. Grede smo kupili s pomočjo donacije. Najprej so jih Matej, Alojz in Valentina ob pomoči hišnika sestavili. Sledila je postavitev in barvanje.

Naslednji korak je bila nabava vseh potrebnih materialov za polnjenje gred. Našemu vabilu se je prijazno odzvala gospa Miša Pušenjak, ki nam je strokovno svetovala, kako grede sestaviti, kaj vanje posejati in posaditi ter kako  jih vzdrževati.

Sedaj po potrebi skrbimo za posevke, sproti pa spremljamo njihovo rast in čakamo prve pridelke.

Tudi visoke grede je bilo treba urediti. Jeseni smo posejali solato in špinačo ter posadili česen, čebulo in zelišča. Sedaj jih je bilo treba pripraviti za spomladansko zasaditev.
Prav tako je bilo treba presaditi paradižnik, ki je vzklil po zgodnji spomladanski setvi.

ORMOŠKE LAGUNE

Vsi trije učenci, vključeni v program, smo obiskali Ormoške lagune, kjer nam je gospod Dominik Bombek prijazno predstavil pomen lagun ter njihove prebivalce – številne vrste ptic in vodne bivole. Kasneje smo še opleli zeliščne gredice in si nekaj zelišč tudi nabrali, da smo jih v šoli posušili in jih bomo uporabili za čaje, ponudbo na tržnici in druge namene.

IZDELKI ZA TRŽNICO

Ob petkih se dobivamo in poleg skrbi za visoke grede namenjamo čas kuhanju marmelade, izdelavi okrasnih izdelkov – obešalnikov za ključe, stojal za svinčnike, doz za shranjevanje različnih drobnarij, voščilnic, dišečih sveč in kopalne soli. Vse, kar izdelamo, naši sošolci iz posebnega programa ponujajo vsak mesec enkrat na lokalni tržnici v zameno za dobrodelne prispevke, ki jih potem porabimo za nabavo materialov za nove izdelke, če pa bo kakšen evro ostal, pa ga bomo namenili šolskemu skladu.

V okviru modula samooskrbe smo zadnja dva meseca izdelovali domače marmelade, voščilnice, različne okraske, kopalno sol, mešanico za pecivo in še druge številne izdelke, ki smo jih med drugim ponujali tudi na tržnici v okviru letošnje Severolandije. Ker so bili vsi učenci na odru, smo na stojnico poslali naše učiteljice.

POMOČ NA RDEČEM KRIŽU

Skupaj z našo ravnateljico smo se odpravili tudi na Rdeči križ, kjer smo pomagali pri pripravi paketov, ki jih razdelijo pomoči potrebnim. Gospe Boža in Danica sta nas prijazno sprejeli in nam tudi pojasnili delovanje Rdečega križa. Bili smo zelo delovni in smo pripravili precej paketov, še bolj pa je pomembno, da smo se naučili, kako pomembno je pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo.

PRIPRAVA NA PUSTNO RAJANJE

Ker je bil letos pust med zimskimi počitnicami, so učiteljice v okviru podaljšanega bivanja pripravile za vse učence pustno rajanje. Pripravam smo se pridružili tudi vključeni v projekt in pripravili slastne jogurtove miške in mafine, s katerimi smo se na rajanju vsi posladkali.

Na zabavi, ki je potekala v naši jedilnici, nas je obiskala tudi v Ormožu in bližnji okolici dobro znana Rožmarinka, maskota Rožmarinkinega festivala, ki že nekaj let med poletnimi počitnicami poteka v našem mestu.

Prispevki o programu v medijih:


Naša šola je vključena v projekt Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami v lokalno okolje. Projekt je sofinanciran s sredstvi Evropskega socialnega sklada in se bo izvajal 5 let. Osnovna šola Stanka Vraza Ormož je v projekt vključena kot konzorcijski partner. Prijavitelj – koordinator oz. poslovodeči konzorcijski partner je Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (CIRIUS Vipava). Drugi konzorcijski partnerji so še Osnovna šola Dragotina Ketteja iz Novega Mesta, Združenje bodi ZDRAV iz Vipave in Osnovna šola Milke Šobar – Nataše iz Črnomlja. Namen projekta je povečati socialne in poklicne kompetence otrok in mladostnikov z motnjo v duševnem razvoju. Konzorcijska skupina je projekt poimenovala kot Program dodatnega usposabljanja (PDU). Osnovne aktivnosti projekta se izvajajo v obliki šestih modulov:

Modul 1: priprava in spremljanje ciljne populacije

Modul 2: IKT- seznanjanje in uporaba

Modul 3: sodelovanje v obrtnih storitvah

Modul 4: skrb za okolje

Modul 5: pomoč pri samooskrbi s sadjem in zelenjavo in gospodinjska opravila

Modul 6: kreativno preživljanje prostega časa.


Naša šola je do septembra 2019 pasivno vključena v projekt, s septembrom 2019 pa se aktivno vključi z modulom 1, 3 in 5. Projekt se zaključi leta 2022. Opisi modulov, ki se bodo izvajali na Osnovni šoli Stanka Vraza Ormož:

Modul 1: Priprava in spremljanje ciljne populacije To je modul, ki bo vsakega posameznika ciljne populacije teoretično pripravil na trg dela in mu omogočal izražanje lastnih interesov, nudil oporo pri prvih začetkih in omogočil optimalno timsko delo vseh deležnikov, preko sodelovanja vseh pri pripravi tranzicijskega individualiziranega programa.

Modul 3: Sodelovanje v obrtnih storitvah Učenci bodo kontinuirano vključeni v obrtne in druge dejavnosti glede na interese. S pomočjo mentorjev in obrtnikov se bodo oblikovale individualizirane oblike dela, ki jih bo ciljna populacija opravljala večkrat tedensko.

Modul 5: Pomoč pri samooskrbi s sadjem in zelenjavo ter gospodinjska opravila Je modul, ki je namenjen razvoju kompetenc na področju kmetijskih panog in gospodinjskih opravil. Ciljna skupina se bo tako povezovala z okolico, razvijala kmetijske veščine in razširila že osvojena gospodinjska opravila.

(Skupno 1.484 obiskov, današnjih obiskov 1)