Generalna skupščina OZN je razglasila 21. marec za svetovni dan Downovega sindroma.  Ta datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma, to je dodaten kromosom  na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici. Zaradi tega imajo otroci z Downovim sindromom upočasnjen telesni in duševni razvoj. Mednarodna organizacija ESDA je za leto 2023 izbrala geslo Z nami in ne za nas. To pomeni, da bi morale imeti vse osebe s posebnimi potrebami pravico do pravične obravnave, enakih možnosti, možnosti sodelovanja pri izboljšanju svojega življenja in pravico do svobodne izbire.

Na OŠ Stanka Vraza Ormož smo tudi obeležili ta dan. Učenci so seznanili z Downovim sindromom ob poslušanju zgodbe o Nejcu , ki se je rodil z Downovim sindromom. Ob ogledu predstavitve so spoznali posebnosti in različne individualne spretnosti, ki jih imajo otroci in mladostniki z Downovim sindromom.

V podporo osebam z Downovim sindromom so učenci in učitelji obuli pisane kratke nogavice, ki opozarjajo na to, da smo ljudje na Zemlji raznoliki. Vsi imamo univerzalne potrebe, nekateri med nami pa imajo iz različnih razlogov posebne potrebe.

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)