Vsako leto 21. marca poteka svetovni dan Downovega sindroma.  Pred 17. leti je generalna skupščina OZN razglasila ta dan za svetovni dan Downovega sindroma. Ta datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma, to je dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici. Ta dodaten kromosom vpliva na fizične in intelektualne sposobnosti posameznika.

Mednarodna organizacija ESDA je za leto 2022 izbrala geslo Polno in učinkovito sodelovanje in vključevanje v družbo. Osebe z Downovim sindromom imajo pravico do izobraževanja, do vključujočega zaposlovanja in čimbolj samostojnega bivanja.

Razpoznavni znak tega dne so pisane kratke nogavice, ki opozarjajo na to, da smo ljudje, ki živimo na Zemlji, raznoliki. Mnogo potreb ljudi je univerzalnih, nekateri med nami pa imajo zaradi različnih razlogov tudi posebne potrebe.

Na OŠ Stanka Vraza Ormož smo tudi obeležili ta dan. Učenci so si ogledali različne prispevke in videoposnetke ter se na tak način seznanili z Downovim sindromom. Spoznali so posebnosti in različne individualne spretnosti, ki jih imajo otroci in mladostniki z Downovim sindromom. Na ta dan so si učenci obuli tudi pisane nogavice.

(Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1)