Generalna skupščina OZN je pred šestnajstimi leti razglasila 21. marec za svetovni dan Downovega sindroma, saj ta datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma, to je dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici. Razpoznavni znak tega dne so pisane kratke nogavice, ki opozarjajo, da so ljudje, ki živijo na Zemlji, raznoliki.  Mnogo njihovih potreb je univerzalnih, nekateri med nami pa imajo zaradi različnih razlogov tudi posebne potrebe. 

Otroci z Downovim sindromom imajo upočasnjen telesni in duševni razvoj in imajo skupne tipične zunanje značilnosti. Večina otrok z Downovim sindromom ima motnje v duševnem razvoju, težave pri govoru ter težave s sluhom.  Naučijo se hoditi, govoriti, nekaj osnov branja, pisanja in računanja. Tekom šolanja si pridobijo delovne navade in spretnosti, ki jih potrebujejo za samostojnejše življenje. Večinoma so delno samostojni in potrebujejo določeno raven podpore pri vsakodnevnih opravilih.

Podrobnejše informacije o Downovem sindromu si lahko preberete na spletni strani društva

http://www.downov-sindrom.si/.

Na spodnjih povezavah najdete in si lahko ogledate nekaj prispevkov o otrocih in mladostnikih z Downovim sindromov in njihovih spretnostih.

https://otroski.rtvslo.si/infodrom/prispevek/670
(Skupno 292 obiskov, današnjih obiskov 1)