1. april je Generalna skupščina OZN razglasila za SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU

Avtizem je razvojno – nevrološka motnja. Gre za neobičajen razvoj možganov. Je stanje, ki ga ima oseba vse življenje in ni bolezen, katero bi lahko zdravili. Kaže se kot primanjkljaj na treh področjih – na področju socialne komunikacije, socialne interakcije in fleksibilnosti mišljenja. Oseba z avtističnimi motnjami tako drugače razmišlja, razume in čuti svet okrog sebe. Pogostost avtizma je v zadnjih desetih letih narasla za več kot 10 krat. Danes je razmerje med otroci z avtističnimi motnjami in tistimi brez 1 proti 68. V Sloveniji ne poznamo točnega števila otrok z avtističnimi motnjami, ker te motnje še vedno ne spremljajo sistematično. Vsi skupaj si prizadevamo, da bi bili otroci z avtističnimi motnjami čim prej prepoznani in da bi se njihove težave omilile To lahko dosežemo tako, da otroke z avtističnimi motnjami čim prej odkrijemo in da so deležni ustreznih in rednih strokovnih obravnav. Odkrivanje otrok z avtističnimi motnjami se prične v njihovih družinah, pri otrokovem pediatru in v razvojnih ambulantah. Od tam so otroci napoteni v ustanove, ki so specializirane za obravnavo otrok z avtističnimi motnjami: Ambulanta za avtizem, Mestna otroška bolnišnica Ljubljana, Inštitut za avtizem in sorodne motnje Ljubljana, Inštitut za avtizem in sorodne motnje Maribor, Zasebna pedopsihiatrična ambulanta, Nataša Potočnik Dajčman dr. med., spec. psih..

Na Osnovni šoli Stanka Vraza Ormož že drugo leto deluje podporna skupina za starše otrok z avtističnimi motnjami. V skupino so vključeni tako starši, ki imajo otroke z avtističnimi motnjami, kot tudi njihovi otroci. V vsakem šolskem letu se izvedeta dve srečanji. Strokovni delavci šole za starše pripravijo krajše predavanje s klepetalnico, kjer imajo starši možnost, da spregovorijo o svojih izkušnjah in o težavah, s katerimi se spopadajo med odraščanjem svojih otrok. Starši si med seboj izmenjujejo ideje in izkušnje pri vzgoji otrok z avtističnimi motnjami. Na srečanjih so aktivno vključeni tudi njihovi otroci. Vključeni so v gibalne delavnice v telovadnici.

Čas epidemij korona virusa prinaša v družine z avtističnim otrokom še dodatne spremembe in predstavlja stisko družinam. Rutina dneva, na katero so tako zelo vezani, se je porušila in potrebno je vzpostaviti novo. Strokovni delavci Podporne skupine staršem otrok z avtističnimi motnjami Osnovne šole Stanka Vraza Ormož smo vam na voljo na naslednjih elektronskih naslovih: tanjaprosnikz@gmail.com in natasa.kozel@gmail.com. Tudi v projektu Avtizem SAM z drugimi II, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, se je ponovno vzpostavil telefon SAMO FON za pomoč otrokom, mladostnikom in odraslim osebam z avtizmom in njihovim družinam. Vzpostavile so se tudi podporne skupine za pomoč staršem in družinam na daljavo.

Vse šolarje, njihove starše in učitelje vabimo, da  2. aprila 2020, prisluhnejo brezplačnemu on-line avdio posnetku knjige z naslovom  Moj prijatelj Oli, ki je namenjena sprejemanju in boljšemu razumevanju otrok z avtizmom.

 

(Skupno 331 obiskov, današnjih obiskov 1)