Kot že leta nazaj, smo se tudi tokrat na naši šoli v okviru šolske skupnosti pripravljali na Otroški parlament. Letos smo se pogovarjali o vsebinah, vezanih na temo Izobraževanje in poklicna orientacija. Na srečanjih šolske skupnosti smo razpravljali o različnih poklicih, možnostih nadaljnjega izobraževanja, razlogih, zaradi katerih izbiramo določen poklic ter o pomenu osebnostnih lastnosti za uspešno opravljanje določenega poklica.

V letošnjem šolskem letu smo se tudi odločili, da bomo organizirali medobčinsko srečanje. Tako smo se v sredo, 8. aprila, odpravili v ormoški grad, kjer so se zbrali tudi po trije predstavniki učencev vseh ostalih osnovnih šol občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi. Z njimi so bili tudi njihovi mentorji ter ravnatelji. Dogajanje sta spremljala tudi ormoški in središki župan ter predstavniki medijev. Po uvodnem pozdravu gospe Aleksandre Kociper,  predsednice medobčinske zveze prijateljev mladine in obeh županov, so se predstavili naši učenci s krajšim kulturnim programom. Nato je sledilo zasedanje otroškega parlamenta, ki ga je vodila učenka Ana Klinc iz OŠ Ormož, katero smo zaprosili za pomoč. Po uvodnih navodilih je sledila razprava v treh skupinah, nato pa še oblikovanje sklepov in zaključkov ter izbira teme za naslednje šolsko leto.

S tem pa našega udejstvovanja na letošnjem, sicer že 25. Nacionalnem otroškem parlamentu še ni bilo konec. Naš učenec Sebastijan Kirič se je skupaj z Ano Klinc ter mentoricama iz obeh šol v ponedeljek, 13. aprila, udeležil zasedanja nacionalnega otroškega parlamenta, ki je potekalo v veliki sejni sobi zgradbe Parlamenta v Ljubljani. Tudi tam je delo po uvodnih nagovorih, ki so jih imeli dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora, Boris Koprivnikar, minister za javno upravo, Darja Groznik, predsednica ZPMS in Borut Pahor, predsednik RS, potekalo v obliki razprav v štirih skupinah. Učenci so razpravljali o poklicih prihodnosti, vseživljenjskem učenju, formalnem in neformalnem izobraževanju ter o tem, da so vsi poklici pomembni. Sebastijan in Ana sta sodelovala pri razpravi na temo poklici prihodnosti. Po razpravi v skupinah je potekala še predstavitev zaključkov, pred tem pa je vse prisotne pozdravil in nagovoril še gospod Miro Cerar. Mladi parlamentarci so izbrali tudi temo za naslednje šolsko leto, ki nosi naslov Pasti mladostništva.

Sledilo je še skupno fotografiranje, ogled Parlamenta in kosilo v jedilnici. Po kratkem sprehodu po Ljubljani smo se utrujeni, a polni novih vtisov odpravili na vlak in se vrnili domov. Sodelovanje na otroških parlamentih nam pomeni obliko druženja z vrstniki, hkrati pa spoznamo marsikaj novega in pridobivamo nove izkušnje, ki jih bomo lahko izkoristili kdaj kasneje v življenju.

Kristina Podgorelec in Mateja Lašič, mentorici

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)