RAZSTAVA ZGODOVINSKIH VIROV

V okviru pouka družboslovja smo učenci 5., 6., 7. razreda pripravili šolsko razstavo zgodovinskih virov. Učenci smo od doma prinesli stare predmete: posodo za kisanje mleka, jedilni pribor in stare knjige.

 

Da bi bila razstava bogata, smo za pomoč prosili še zaposlene na šoli. Tako smo razstavili okrog 50 eksponatov z naslednjo tematiko: posoda, orodje, pripomočki, knjige, časopisi, denar, fotografije.

 

Predvidevamo, da izhaja najstarejši razstavljeni predmet, kamnita sekira, iz obdobja prazgodovine. Zelo stari predmeti so bili še strelovod iz leta 1864, mizarsko orodje iz leta 1900, daljnogled in časopis iz časa 1. svetovne vojne, kovanec iz leta 1922, priročnik za čebelarje Umni čebelar iz leta 1922.

 

Za večino razstavljenih predmetov ne vemo točne letnice, smo pa prepričani, da so stari več kot petdeset let: pisalni stroj, harmonika, moški prstan, »babica za klepanje kose«, mlinčki, čevljarsko orodje, ure, likalniki na oglje, petrolejka, odlikovanje, lesena posoda za vzhajanje kruha …

 

Ob pripravljanju razstave smo se o vsakem predmetu poučili, za kaj in kako se je uporabljal. Tako smo spoznali, kako so živeli naši dedki in babice, pradedki in prababice, prapra…

 

Bilo je zabavno in poučno.

 

 

Alen, Melani, Srečko, Tadej, Aljaž, Sebastijan in Matic

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)